BU DÜNYADAN
BİR PINAR GEÇTİ.
Adana’da dünyaya geldi. Babasının memuriyeti dolayısıyla çocukluğu Anadolu’da dolaşarak geçti. Bu dönemde müziğe olan yeteneğini Anadolu’daki imkânsızlıklar nedeniyle geliştiremedi ve büyük bir heyecanla başladığı mandolin derslerine yalnızca bir sene devam edebildi.
Özel İstanbul Eczacılık Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.
13 yıl eczacı olarak çalıştı. 4 yıl Eczacı Odası Genel Sekreteri olarak görev yaptı.
İçindeki sanat aşkı hiçbir zaman dinmeyen Pınar Köksal, 1980’li yıllarda büyük kızının piyano eğitimi sırasında kendisi de piyano dersleri almaya başladı. Müziğe ve sanata dönüşü bu vesileyle olan Pınar Köksal, piyano eğitimini de işlerinin yoğunluğu dolayısıyla yalnızca iki sene sürdürebildi. Bu dönemde iki adet beste yaptı.
1990’lı yıllarda şirket bünyesinde Datça’da kurulan turizm projesinin yöneticiliğini yapan ve Datça’da yaşamaya başlayan Köksal, içindeki bestekârı bu dönemde keşfetti ve bu dönemde onlarca bestesini yapmaya başladı.
Sanat hayatı süresince lavta çalan Köksal’ın 95 tanesi TRT Repertuvarında yer alan, 26 tanesi Bujor Hoinic tarafından çok sesli müziğe uyarlanmış 126 kadar bestesi vardır. Türkiye’de ilk defa Pınar Köksal’ın Türk Müziği tarzındaki besteleri çok sesli müziğe uyarlanmış, Aralık 2003’te Şef Bujor Hoinic yönetiminde Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve sanatçıları tarafından seslendirilmiştir.
İstanbul ve İzmir Senfoni Orkestraları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve sanatçıları da eserlerini seslendirmiştir. Devlet Opera ve Balesi’nin Gürçil Çeliktaş yönetiminde sahneye koyduğu “Opera Kabare” adlı müzikal fantezide eserleri yer almıştır. Bunun yanı sıra Jandarma Bandosu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası Bandosu tarafından besteleri icra edilmiştir.
Özel bir kanunla ilk olarak 2001 yılında Ankara’da kurulan, “Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu”na seçilen İlk Kadın Üye’dir. Bu görevini 2001 – 2007 yılları arasında ifa etmiştir.
22 yıl Köksal Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı, 28 yıl Pet Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmüş ve 2016 yılında bu görevlerini kızlarına devretmiştir.
Prof. Dr. H. Güntekin Köksal’ın eşi; Ayşe Köksal Çetin ve Zeynep Köksal Yaykıran’ın annesi; Kaya, Ege, Melissa; Rauf ve Sinan’ın anneannesidir.
Eserleri radyo ve televizyon kanallarında ve tüm Türkiye’de çeşitli korolar tarafından seslendirilmektedir. 2000 yılında “İçimdeki Duygular”, 2005 yılında “Duygu Pınarı”, 2010 yılında da “Aşk Senfonisi” isimli albümleri müzik marketlerde yerini almıştır.
SAKÜDER (Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu Kültür Derneği) tarafından 15 Ocak 2016 tarihinde kültür ve sanata katkılarından dolayı Onur Ödülü almıştır.
Bestekâr Turhan Taşan’ın “Kadın Besteciler” (2000) ve “Türk Müziği’nde Eczacı Sanatçılar” (2001) ve “Türk Müziği’nde Doktor ve Eczacı Sanatçılar” (2011) adlı kitaplarında yer almıştır. Kanunî Bestekâr Dr. Halil Altınköprü, “Cumhuriyet döneminde Türk Müziği’nde Çağdaşlaşma Çalışmaları” adlı yüksek lisans tezinde (2004) Besteci Pınar Köksal’ın çalışmalarını örnek olarak göstermiştir. Ayrıca birçok kitapta eserleri, duygu ve düşünceleriyle yer almıştır.
TRT repertuarındaki eser sayısına göre 1600’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş olan 250 Kadın Besteci arasında ilk üçe girmiştir.
Bütün bu uğraşlarının dışında yaşamı süresince resim, sinema, tiyatro, dans gibi tüm sanat kollarına ve
psikolojiye ilgi duymuş, fotoğraf çekmiştir.
“Doğanin Coşkusu I” isimli İlk Kişisel Fotoğraf Sergisini Şubat 2004 yılında, “Doğanın Coşkusu II’’ isimli Fotoğraf Sergisini de Mayıs 2010’da Ankara’da gerçekleşmiştir.